Alltid med fri hemleverans inom Sverige!

Vanliga frågor


Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi brukar få. Hittar du inte svaret du söker? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Frågor om beställningar, frakt och leverans.

Hur lång är leveranstiden?

Vi behandlar din beställning inom 1-2 dagar. Normal leveranstid brukar vara inom 5 arbetsdagar. Beroende på säsong och andra faktorer kan leveranstiden ibland vara längre. Om du vill veta vad leveranstiden är just nu eller be om en specifik leveranstid innan du lägger din beställning går det bra att kontakta oss via kontaktsidan.

Kan jag hämta min beställning själv?

Det går bra att själv komma och hämta sin Embla här hos oss om man föredrar det. Vi finns en timme utanför Stockholm. Kontakta oss för detaljer.

Kan jag få min Embla monterad?

Om du bor i Stockholmsområdet med omnejd så kan du beställa din Embla färdigmonterad mot en avgift på 700 kr. Den kommer då startklar hem till din dörr.

Har ni en butik där jag kan kolla på produkten?

Vi finns en timme utanför Stockholm. Kontakta oss så kan du komma och kolla på samt köpa din Embla direkt på plats. Vi är även med på mässor med jämna mellanrum. Följ oss på Facebook och Instagram för att hålla koll på vart vi är med nästa gång.

Hur levererar ni min Embla?

Embla kommer levererad i två paket varav det ena väger ca. 30 kg och det andra ca. 18 kg. Du behöver vara på plats för att ta emot din Embla. Emballagen är otympliga så se gärna till att ha någon där som kan hjälpa dig att bära dem till platsen den skall monteras på.

Vad gör jag om jag ångrar mitt köp?

I enlighet med distansköpslagen har du alltid 14 dagars ångerrätt från och med att du tagit emot produkten. För fullständiga villkor se vår returpolicy. 

Hur lång garanti har jag?

Du har 5 års funktionsgaranti vid köp av en Embla.

Frågor om produkten.

Hur mycket rymmer en Embla?

Embla rymmer 360 liter vilket räcker för ett hushåll på 5-6 personer.

Kan jag beställa en Embla i ett annat träslag?

Det går bra att beställa Embla i andra träslag mot en avgift. Kontakta oss för mer information.

Tillhandahåller ni reservdelar?

Om någon del på din Embla börjar gå sönder och du tror att den behöver bytas ut så kontakta oss så hjälper vi till.

Kan jag beställa en Embla med extra stor volym?

Embla säljs bara i en storlek. Det går bra att köpa endast inmataren om man önskar bygga en behållare med särskilda mått. Storleken på behållaren är dock dimensionerad för att passa inmataren och bör därför inte förändras avsevärt. Om du tror att du kommer att behöva större volymer än 360 liter så rekommenderar vi istället att du skaffar två eller flera komposter. Detta lämpar sig t.ex. för förskolor, caféer, små bostadsrättsföreningar eller liknande. Har du särskilda önskemål så kontakta oss så försöker vi alltid att hitta en bra lösning. 

Vilka material tillverkas Embla i?

Embla tillverkas i svenskt AB-virke. Virket är i huvudsak obehandlat. Brädorna i botten som är särskilt utsatta för fukt är tryckimpregnerade med kopparsalter för att säkerställa en lång hållbarhet. Näten (skadedjursskydden) i botten och i locket tillverkas i syrafast och rostfritt stål. Inmatningstratten och övriga metalldelar är tillverkat av rostfritt stål samt lackerad stålplåt. Isoleringen består av biologiskt nedbrytbar cellplast. All tillverkning sker i Sverige enligt miljönormer.

Vad gör jag om komposten torkar?

Skulle det vara väldigt torrt väder kan du behöva hjälpa din Embla att återställa fuktbalansen. Detta gör du enkelt genom att vattna igenom hela komposten med trädgårdsslangen. Se till att även marken runt omkring din Embla blir ordentligt blöt. Upprepa vid behov.

Vad gör jag om komposten blir för blöt?

Detta är i regel inget problem då överskott av fukt ventileras ut genom jordfiltret (locket).

Hur ofta behöver jag titta till komposten?

Om Embla står rätt placerad och används enligt anvisningarna så ska den klara sig utan tillsyn. Det kan däremot vara roligt att lyfta på locket någon gång då och då och se efter hur det går för maskar och annat. En välmående kompost myllrar av liv!

Fungerar Embla på vintern?

Embla är en isolerad varmkompost och klarar därför att hålla processen igång även på vintern. Exakt hur låga temperaturer den klarar av beror på flera olika faktorer. Brukar du ha mycket snö på vintern kan du med fördel skyffla upp det runt komposten. Det fungerar som extra isolering. Du kan också lägga granris eller markduk över komposthögen inuti för att ge den extra skydd. Det viktigaste är att du ser till att mata komposten med jämna mellanrum och med rumstempererat avfall. Låt alltså inte matavfallet stå ute och bli kallt innan du matar in det.

Om du har din Embla på ditt landställe där du inte är vintertid eller av annan anledning inte använder din Embla på vintern så går det bra att låta den frysa. Då kryper maskar och andra invånare ner i marken under Embla och processen avstannar tillfälligt. Den startar igen så fort det blir lite varmare.

Var ska jag ställa min Embla?

En bra idé är att låta den stå nära utgången från köket, gärna där det finns en ytterlampa som lyser upp platsen så att det är enkelt att använda den även när det är mörkt. Embla gillar att stå halvskuggigt. Stark sol under sommaren ökar risken att komposten torkar. Undvik också att ha den placerad under tak eftersom regnvatten hjälper till att hålla en god fuktbalans i komposten.

Tänk på att platsen inte får vara täckt med asfalt eller betongplattor. Embla måste ha markkontakt för att maskarna ska komma in och ut. Jord, gräs eller grus utan markduk under går bra.

Vad kan jag slänga i komposten?

Embla klarar av att bryta ner det mesta av vårt vanliga hushållsavfall. Alla typer av matrester såsom köttrester, fågel inklusive mindre ben, fiskrester, skaldjur, bröd, frukt, grönsaker och till och med middagens pappersservetter går bra.

Skal från icke ekologiska frukter skall man däremot inte lägga i komposten då dessa ofta innehåller stora mängder bekämpningsmedel. Detta skadar det mikrobiologiska liv som jobbar för att omvandla matresterna till näringsrik mull. En bra anledning att alltid handla ekologiskt!

Tänk på att större kärnor som t.ex. de från avokado, nektarin och aprikos tar mycket lång tid att bryta ner. Om de dyker upp i mullen så kan man slänga tillbaka dem igen.

Vad får jag inte slänga i komposten?

Plast, glas, metall, blöjor, cigarettfimpar, snus, dammsugarpåsar... ja, det säger sig nästan själv. Allting som inte är organiskt hör inte hemma i en kompost utan skall läggas i respektive återvinning samt brännbara sopor. Även större köttben, kartonger och tidningar bör undvikas.

Vad kan jag plantera i locket?

Sommarblommor, jordgubbar, örter, gräs, marktäckare eller perenner med grunt rotsystem - bara din fantasi sätter gränserna. Vi har sett det mesta. Om man inte vill plantera något alls går det också bra. Då kan man med fördel använda barkmull istället för jord i locket så blir det inte lika tungt att lyfta. 

Tänk på att det aldrig får lov att vara tomt i locket. Då fungerar inte isoleringen och fuktbalansen störs.

 

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta oss så hjälper vi dig.